Μία πασχαλινή προσκυνηματική εκδρομή ελλήνων τουριστών στους Αγίους Τόπους, που περιλάμβανε και επίσκεψη στο Κάιρο, εξελίχθηκε σε τραγωδία το πρωί της 18ης Απριλίου 1996.
Μια πασχαλινή προσκυνηματική εκδρομή ελλήνων τουριστών στους Αγίους Τόπους, που περιλάμβανε και επίσκεψη στο Κάιρο, εξελίχθηκε σε τραγωδία, όταν τέσσερις φανατικοί ισλαμιστές, κραυγάζοντας «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», σκόρπισαν τον θάνατο στο ξενοδοχείο «Εουρόπα» της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα 18 νεκρούς και 17 τραυματίες.
Λίγο πριν από τις 8 το πρωί της 18ης Απριλίου 1996, οι έλληνες περιηγητές ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε πούλμαν που περίμενε έξω από το ξενοδοχείο τους, με σκοπό να επισκεφθούν τις πυραμίδες και κατόπιν να ταξιδέψουν ως την Αλεξάνδρεια. Εκείνη την ώρα έκαναν την εμφάνισή τους τέσσερις πάνοπλοι άνδρες, οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον των συμπατριωτών μας που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από τη μανία των τρομοκρατών.
Οι τέσσερις ισλαμιστές ήταν αποφασισμένοι να σκοτώσουν όσους μπορούσαν. Έφθασαν μέχρι την τραπεζαρία του ξενοδοχείου, γαζώνοντας με τα όπλα τους τους ανύποπτους Έλληνες που έπαιρναν το πρωινό τους. Κατόπιν, επιβιβάστηκαν στο λευκό βαν με το οποίο ήρθαν και απειλώντας έναν οδηγό δημόσιου λεωφορείου, που προσπάθησε να τους εμποδίσει, διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Η αστυνομία και τα ασθενοφόρα άρχισαν να καταφθάνουν μετά από 15 λεπτά, μεταφέροντας νεκρούς και τραυματίες στα πλησιέστερα νοσοκομεία. Η αναγνώριση των νεκρών και τραυματιών δεν ήταν δυνατή, καθώς επικρατούσε μεγάλος πανικός. Οι επιζώντες διατάχθηκαν ν’ ανεβούν στα δωμάτιά τους, ώστε ν’ αρχίσει η καταμέτρηση των τραυματιών και νεκρών, καθώς και να συνταχθεί κατάλογος με τα ονόματα των επιζώντων.
Όμως, πανικός και αγωνία επικράτησε και στην Ελλάδα, αμέσως μετά την είδηση του μακελειού στο Κάιρο, αφού συγγενείς και φίλοι των ελλήνων εκδρομέων κατέκλυσαν τα τουριστικά γραφεία, ζητώντας απεγνωσμένα να μάθουν την τύχη των δικών τους ανθρώπων. Μάταια, όμως, καθώς επικρατούσε σύγχυση, τόσο στο Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και στο ελληνικό προξενείο στο Κάιρο.
Τελικά, οι αιγυπτιακές αρχές, λίγο αργότερα, ανακοίνωσαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι οι νεκροί ανέρχονταν σε 18, ενώ άγνωστος παρέμενε ο αριθμός των τραυματιών. Μόνο αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι οι τραυματίες Έλληνες ανέρχονταν σε 17. Την ίδια ημέρα η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι άνδρες της κατάφεραν να εξουδετερώσουν και να σκοτώσουν δύο από τους τέσσερις τρομοκράτες.
Οι αιγυπτιακές αρχές από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν την απορία τους γι’ αυτή την επίθεση και παράλληλα τις αμφιβολίες τους για το αν οι τρομοκράτες είχαν στόχο τους έλληνες τουρίστες. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πραγματικός στόχος των τρομοκρατών πρέπει να ήταν Ισραηλινοί, αφού στο ξενοδοχείο «Εουρόπα» διέμεναν συνήθως άτομα αυτής της εθνικότητας.
Δύο ημέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου, με προκήρυξή της, η «Αλ Γκαμάα Αλ Ισλαμίγια», η οργάνωση των φανατικών ισλαμιστών στην Αίγυπτο, ανέλαβε την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης κατά των ελλήνων τουριστών. Οι ισλαμιστές στο κείμενο της προκήρυξής τους ανέφεραν ότι στόχος τους ήταν ισραηλινοί τουρίστες που διέμεναν συνήθως στο «Εουρόπα» και ότι από λάθος χτύπησαν τους Έλληνες. Πάντως, η οργάνωση υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων, καθώς και αμερικανικών, στην Αίγυπτο και σε όλο τον κόσμο.
Την επίθεση καταδίκασαν η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, η διεθνής κοινότητα, το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ τους τραυματίες που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αθήνας επισκέφθηκε ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αμρ Μούσα, στις 23 Απριλίου.